lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kun uni ei tuu

Mä oon viimeset kaks viikkoa nukkunut todella huonosti. Tää nukkuminen on mulla niin kausittaista hommaa miten se menee. Välillä nukun kuin tukki koko yön putkeen ja nukahtaminenkin tapahtuu heti kun iskee makuulleen ja laittaa silmät kiinni. Nyt nukahtaminen on ollut taas helvetin vaikiaa hommaa. Väsyttää, mutta ei nukuta. Kun vihdoin ja viimein saan unen päästä kiinni, heräilen jopa puolen tunnin välein, hyvinä öinä saatan nukkua parikin tuntia putkeen ennen heräämistä. Nukahtaminen heräämisen jälkeen on taas saatanasta. Ei ihme, että mulla on ollut viime aikoina paljon päänsärkyjä ja sellaista hitautta päivissä. Voin olla aamulla ihan virkeä vaikka yö olisi mennyt pätkissä, mutta päivän kuluessa tulee se väsymyksen aiheuttama pahoin vointi. 

Muistelen, että mulla on ollut ongelmia nukahtamisen kanssa jo pienenä. Kun nukkumaan piti laittaa tiettyyn aikaan, vietin pitkän aikaa pyörien sängyssä odottaen unta. Olin jo ala-asteella kateellinen mun parhaan kaverin unen lahjoille kun hänen ei tarvinnut kuin pistää silmät kiinni ja uni tuli. Yökylässä ollessa oli kenkkua kuunnella toisen kuorsaamista kun itse ei unen päästä saanut kiinni millään.

Tietenkään nukahtamis asioita ei helpota se, että oon tosi herkkä pelottaville asioille. Jo pienenä mielikuvitukseni laukkasi hurjaa kyytiä pimeässä makoillessa ja unta yrittäessäni. Muistan, että ala-aste ikäisenä Potterit lukiessani saatoin pimeässä ja hiljaisessa asunnossa pelätä patterin suhinaa kun olin varma, että pattereissa menee käärme (AHAHAHAHAHAHHA, kylläpä kuulostaakin karseelta nyt kun asiaa ajattelee....:'D) ja sekös se vasta pitikin valveilla. Joissain vaiheessa aloin kuvittelemaan tiettyjä ääniä tulipalon roihuksi ja ratinoita pauke äänineen askeliksi. Voitte vaan kuvitella miten kävi kun naperona katsoin Ringin, Kaunan ja elokuvan jossa oli eskimo takkinen murhaaja.. Huh huh. Vielä tänäkin päivänä kauhuleffat pelottavat mua ja tulevat varsinkin nukkumaan mennessä mieleeni. Silti niitä pitää katsoa. Kyllä ihminen on typerä.

- - - - - - -

Aloitin tämän kirjoittamisen pari kuukautta sitten ja ongin sen nyt esiin luonnoksista.

Tällä hetkellä nukkuminen on taas mennyt parempaan suuntaan. Nukahtaminen onnistuu hetkessä, mutta heräilyjä tapahtuu pitkin yötä. Josko niistäkin vielä päästäisiin.

Kun tässä on tullut näitä nukkumahommia mietittyä niin oon tunnistanut itestäni sen, että mun on kaikista paras herätä 8-10 väliin aamulla. Ennemmin tai myöhemmin herääminen tekee päivästä tuskaisen. Kympiltä kun herää, uni tulee ihan yllättävän hyvin puolen yön aikaan.

Uskon, että saisin paremmin nukuttua jos panostaisin enemmän esim. liikuntaan. Jopa ruokavalio voisi helpottaa mun ongelmia. Välillä oon joutunut pohtimaan jotain luonnonvalmisteita jotka voisi auttaa mua nukkumaan koko yön läpi, mutta ajatuksen tasolle se on aina jäänyt, Oon kokeillut Clipperin uniteetä jonka pitäis edesauttaa nukahtamista, mutta siitä oon saanut vaan joka kerta karmeita painajaisia, oikeesti!

Mun pollatäti on ollut monet kerrat valmis kirjoittamaan mulle reseptin unilääkkeisiin, mutta musta ne ei oo mikään ratkaisu.

Kauhulla odotan jo kesää. Ihan niinkuin muuten ei ois hankaluuksia nukkua niin siihen päälle vielä pitäs sietää kuumuus ja valoisuus.

Miten te nukutte? Mikä auttaa teitä saamaan unen päästä kiinni?


10 kommenttia:

 1. Mä nukun muuten hyvin mutta stressaantuneena seuraavan päivän jostain menosta saatan kanssa just tyyliin heräillä tunnin parin välein. Ite yleensä just tykkään nukkuu pimeessä ja viileässä. Liikunta on kanssa semmonen joka nukuttaa, jopa liiankin. Saatan alkuillasta olla lenkin jälkeen väsyny ku on työpäiväki takana ja nukahan ja sit en saa yöllä unta :Dd liian vaikeeta tää. Meille pitäis hommata semmonen nuijanukutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo just on kans paha, ressi kyllä syö unta. :( Mulla tahtoo välillä tuo liikunta tehdä päinvastaiset, eilenkin piti iltalenkki kuitenkin reipastalla niin, että piristy. Tyhymä mikä tyhymä. :D Salireissut taasen kyllä on vetänyt mehut ihan tosissaan ja sillon ku tuli säännöllisesti käytyä, uniki oli ihan erillaista!

   Kyllä, nuijanukutukset ois enemmän ku jees! :D

   Poista
 2. tuo yökylässä toisten kuorsaamisen kuuntelu on kyllä niin tuttua! saatoin vaikka kuinka kauan joutua makaamaan pimeässä, vieläkin muistan sen hiljaisuuden ja kellon tikityksen kuuntelemisen.

  nykyisin sen lisäksi, että unen saaminen on vaikeeta, huomaan vältteleväni nukkumaan menemistä. nukkumisesta tykkään kyllä, mutta inhottaa just unen saamisen odottelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vielä tänänkin päivänä ärsyttää jos ukko simahtaa ennen mua ja joudun kuuntelemaan sen kuorsausta. JA SE KELLOJEN TIKITYS. Päivällä edes huomaa mokomia tikityksiä. :P

   Ja sama täällä!

   Sänkyynhän ei kannattaisi edes mennä ennenkuin tuntee ihtensä väsyneeksi, mutta mulla monesti käy nii, että vaikka tuntus et uni tulis niin sitten se ei vaan tuu ja jää odottelemaan makuulleen pimeään josko se kuitenkin tulisi...

   Poista
 3. Kevyt liikunta on tosiaan hyväksi :) Esim. jooga tai meditaatio pistää rentoutumaan ja väsyttämään. Itsellä auttaa myös piikkimatto, jota käytän monestikin jos tarvii mennä aikaisin nukkumaan muttei väsytä (esim. seuraavana aamuna aikainen herätys). Kevyt kävelylenkki sopii kanssa, saa vähän raitista ilmaakin. Itellä kuitenkin kunnon astangajoogasta tulee kyllä hirveä hiki, joten teen mieluummin sen verran kevyitä joogaliikkeitä ettei tarvii sen jälkeen käydä suihkussa, vaan voi vaikka suoraan kaatua sänkyyn :) Ite saan yleensä helposti unta ja nukun myös ilman katkoja, mutta joskus jos seuraavana päivänä tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa mikä saattaa jännittää, niin nukun tosi katkonaisesti. Mulla on myös sellaisia luontaistuotekaupasta ostettuja Relaxor-tippoja, joita ostin jännitykseen, mutta toimii myös unettomuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin. Otin kerran niitä vähän isomman määrän kun joku juttu ahdisti ihan julmetusti, ja vartin päästä meinasin nukahtaa istualteni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arrrrhg, osaiski pitää sen kevyenä! Eilinen lenkkiki tosiaan meni niin, että kotoa lähtiessä vähän väsytti, mutta palatessa olo oli pirteä............... :D Yhtä opettelua joka asia.

   Mua kiinnostais tosi paljon jooga, mutta täysin kokemattomana ja tietämättömänä tuntuu hitsinpimpulan vaikialta rueta etsimään tietoa, mistä lähtis liikkeelle. Oon joskus kahtellut jotain kirjoja kirjastosta asian tiimoilta, mutta ne on kyllä ollut niin vanhoja ja epäselviä, että niiden lukeminen ei kyllä auta yhtään. Netistä taas löytyy turhan paljon tietoa. Ois ehkä kiva käydä jollain YKSITYISELLÄ (:D) ohjatulla jooga tunnilla jos sellasia mokomia täällä Oulaisissa olis tai olis etes joku kaveri joka osais auttaa alkuun! Musta jotenkin ajatuksentasolla tuntuu, että jooga vois olla mun juttu!

   Pitääpä tutkia noita Relaxor-tippoja tai jotain vastaavia, niille vois kyllä olla tarve ihan niinku noin muutenkin kun on meikäläinen kyseessä. :D

   Poista
 4. Mää suosittelen sulle melatoniinia, ite käytän sitä :) Aina silloin kun tuntuu et uniongelmia tulee! Oon ollu tosi huono nukkumaan ennen ja vuosi sitten tuo ongelma kasvo niin suureks että oli pakko vihdoin kokeilla noita melatoniineja... Onneks kokeilin! Vaikka niitä kuulemma pitäis syödä pari viikkoa putkeen ennen kuin ne alkaa auttaa ja ottaa joka ilta niin ei mun ainakaan tarvinnut. Aina ku otan pari nappia poskeen niin puolentunnin viiva tunnin päästä alkaa nukuttaa ihan vietävästi. :D Kaikille noistakaan ei oo apua jos se vika ei ole melatoniinintuotannossa... Joka mulla ehkä oli sit se ongelma, oon kans pienestä asti ollut huono saamaan unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Pitää nuitakin katella ja kokeilla oliski niistä jotain apua, ei siinä ainakaan mitään häviä (paitsi rahaa... :Dd)!

   Saako noita tabuja ihan apteekista vai onko niitä myynnissä muuallakin?

   Poista
  2. iha jokapaikasa taitaa olla, ite oon ostanu kärkkäiseltä ja halpahallista ja luulis et isoissa marketeissaki siis olis :D ja tietty apteekeissa! Eiku hetkonen en oo sittekää varmaa onko halpahallissa.... Mut kärkkäisellä ainaki oli iso läjä erilaisia. :D

   Poista
  3. Kiitos tiedosta, täytyy muistaa kahtella kaupasta kun tulee käytyä! ^^

   Poista