keskiviikko 10. syyskuuta 2014

#kutsumua

#Kutsumua-kampanjan ideana on ottaa kuva kahdesta (tai useammasta) sanasta: toinen kuvaa sitä lokeroa, johon kiusattu on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka hän tahtoisi muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Ensimmäisen sanan päälle vedetään viiva. Tämän jälkeen kuva jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Mä oon pyöritellyt ja pähkäillyt tätä kampanjaa jo niin monta päivää etten kohta jaksa edes koko asiaa ajatella. Mä oon selannut kuvia ja miettinyt, kuinka moni tähän on osallistunut vain osallistumisen ilosta ja kuinka moni on oikeasti tuonut esille isommankin kiusauksen. Mä en vähättele kenenkään kokemuksia, pohdin vaan onko tähän osallistunut sellaiset joita on kiusattu todella vakavasti. Tää kampanja on kuitenkin mun mielestä tosi hieno juttu kaikinpuolin, sitä en voi kieltää. 

Ala-asteella mua kiusattiin lähinnä haukkumalla ja yksin jättämällä. Kyllä mä aina hyppynarun pyörittäjäksi kelpasin, mutta hyppimään yleensä pääsi vain ne suositut tytöt. 

Yläasteella kiusaaminen oli vakavempaa. Jossain vaiheessa musta tuntui, että koko koulu oli mua vastaan. Mua haukuttiin, uhkailtiin ja seurattiin koulumatkoilla. Mä kuulin, että mut aiotaan hakata. Pikku hiljaa tilanne ajautui siihen, että en uskaltanut mennä enään kouluun. 

Ammattikoulussa mulle tirskuttiin ja oltiin niinku mua ei ois ollutkaan. 

Työpaikoilla mua on nöyryytetty muiden edessä, niin työntekijöiden kuin asiakkaiden, haukuttu ja tehty selväksi, ettei musta oo mihinkään. 

Mä en vieläkään mielelläni puhu siitä, että mua on kiusattu. Mua varmaan jotenkin nolottaa se. Oon varmaan ihan sikahuono kun mua on kiusattu ja siitä on saatu syy siihen. Muhun sattuu niin maan perkeleesti vieläkin kun ajattelen niitä hetkiä jolloin oon pelännyt kouluun menoa ja ahdistunut siitä, ettei kukaan tykkää musta.  

Mä en oo pelkästään kiusattu, mä oon myös kiusaaja. Mä oon aiheuttanut ahdistusta jopa mun läheisille ihmisille vaan siksi, että oon hakenut hyväksyntää. Mä oon haukkunut ihmisiä jotka ei oo tehnyt mulle ikinä mitään pahaa. Mä oon varmasti sanoillani tai teoillani saanut aikaan sellaista pahaa mikä vaikuttaa varmasti niihin ihmiin vielä tänäkin päivänä. Mä en tiedä miten mä voisin korvata sen. Mä voisin pyytää miljoona kertaa anteeksi parilta ihmiseltä, mutta ne pyynnöt ei poista sitä tuskaa. Mä toivon todella, etten oo oikeasti aiheuttanut kenellekkään mitään sellaista mitä ne joutus tuskissaan muistelemaan vieläkin, toivon, että se on vaan luulo mun päässäni. Jos joku sellainen henkilö lukee tätä, jolle olen pahaa mieltä joskus aiheuttanut, niin anteeksi tuhannesti. 

Se mitä mä oon miettinyt viime päivät on se, mitä mä kirjoittaisin jos tekaisisin tuollaisen kampanja lappusen? 

Ainakin ekana listaisin siihen: 

läski, ruma, norsu, sumopainija, lauta, nenätön apina, tyhmä, hiljanen, neiti mitättömyys jnejne. 

Näiden ruksailujen tahi viivailujen jälkeen mun pää löis tyhjää. Oon oikeesti miettimällä miettinyt, mimmoisena mä oikeasti tahtosin toisten mut näkevän ja muistavan. En mä keksi mitään positiivista adjektiivia itsestäni korvaamaan noita negatiivisia haukkuja. En sitten millään. 

Pitkän litannian keksin kyllä asioita mimmonen musta on tullut kiusaamisen seurauksena.. 

ahdistunut, huono itsetunto, pelkään puhua puhelimessa, sosiaalisten tilanteiden pelko, kykenemätön, paniikki, huono, arvoton, pelokas..

Ja lista vaan jatkuu. 

Millaisia ajatuksia kampanja on teissä herättänyt? Osallistuitteko te ja millaisia sanoja teidän lapuistanne löytyy? 


4 kommenttia:

 1. Mä keksisin susta montaki sanaa jotka laittaisit siihe mitä haluut olla!!♥ Kuten sielun ystävä, huomaavainen, hauska, huumorintajuinen, ystävä, kaunis, mielikuvituksellinen, viisas..ja lista voisi jatkua vaikka kuinka!!:) oon ylpee että kerroit oman taustas ja todella ikävää kuulla että olet joutunut noita kamaluuksia kestämään!!:( oon myös ylpee että mainitsit tuosta että olet saattanut jotain loukata, sen myöntäminen kertoo paljon ihmisestä!!:)
  Itse olen ollut vähän kysymysmerkillä tuosta kampanjasta, myös koulukiusattuna mietin että eipä tuosta mitään apua ole, tuskin hetkauttaa niitä paskaakaan ketkä ovat siinä kiusaajan asemassa!! Ihmettelen jos oikeesti tällä on jotain vaikutusta vaikka ajatus hieno onkin..
  Oma lappuni täyttyisi niin monesta sanasta ettei varmaan mahtus ees paperille!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eikä, kiitti ihanuus! ♥ ♥ ♥ Oon niin hämilläni sun sanoista. :')

   Ei ihan helppoa ole myöntää, että on tehnyt samaa muille mitä on tapahtunut itselle. Hävettää. Toivoisin, että saisin joskus lähestyttyä niitä ihmisiä joille olen aiheuttanut pahaa mieltä, ois kiva keskustella asioista ja pyytää anteeksi ihan oikeasti.

   No tuota just määki mietein! Tällä taas vaan nähdään kuinka paljon kiusausta ja pahaa mieltä mahtuu maailmaan..Eli ihan liikaa!

   Musta tuntuu niin pahalta, että suaki kohtaa on oltu ihan paska. Miksei ihmiset vaan nää toisissaan hienoja puolia ja asioita ja hehkuta niitä? Miks pitää olla ilkeä ja keksiä ihmisistä huonoja asioita..

   Poista
 2. Ihana kirjoitus ♡

  Sä oot kaunis, omanlainen, ihana, hauska ja kaiken lisäksi sulla on niiiiin hienot hiukset! ♡

  VastaaPoista