maanantai 30. kesäkuuta 2014

Itsensä sivistämistä

Viime aikoina olen yrittänyt paikkailla aukkoja omasta sivistyksestäni lukemalla, katselemalla ja pelaamalla.


Ehkä ns. sivistävinpänä asiani pidän sitä, että olen katsonut X-Files - sarjan alusta loppuun kera elokuvien. Muistan kun olin vielä lapsukainen ja aina nukkumaan mennessä kuulin kun vanhempani jäivät vielä katsomaan televisiota. Kuulin monet kerrat X-Filesin alkutunnarin ja mietin aina mikä se on. Joskus kun sain valvoa pitempään ja kuullessani tunnarin, olisin halunnut mennä katsomaan mitä televisiosta näkyy - vanhempani käännyttivät minut pois, joka kerta. Sanottiin, että se on liian pelottavaa minulle. Joskus saatoin nähdä vilauksen alkutunnarista ja uskoin sarjaa pelottavaksi nähdessäni venyvän naaman. 

Vasta tähän ikään mennessä kiinnostuin näkemään millainen sarja on. Ostimme ukkosen kanssa kaikki kaudet keräilyboxissa ja vietimme monet illat tiiviisti sarjaa katsoen. Olin melkeinpä pettynyt, olin oikeasti lapsesta asti luullut sarjaa oikeasti kauhuisaksi. :D Nyt sarjan nähneenä en kuvailisi sitä mitenkään kauhistuttavaksi vaan mielenkiintoiseksi. 

Pidän sarjasta paljon, ainakin ensimmäisistä kausista. Erityisesti öllejä ja lääketieteellisiä ilmiöitä käsittelevät jaksot olivat mieleeni, mutta parhauteni pidin hallitusta ja salaliittoteorioita. Mielenkiintoisin hahmo oli mielestäni "Tupakkamies." Ah, on se vaan niin ihana! 

Kokonaisuudessaan juoni oli sarjalla hyvä ja tunnelma loistava, sarjan lopetus oli kökkö ja herätti paljon kysymyksiä ja epäkohtia, vai miksi niitä pitäisi sanoa? 

Suosittelen kyllä jokaiselle kyseistä sarjaa, varsinkin jos siitä ei ole nähnyt jakson jaksoa. 

Toisekseen, olen pitkästä aikaa lukenut pari kirjaa. 


Stephen Kingin kuvun alla teos oli taattua Kingiä ja selkeästi nousikin yhdeksi lemppariksi kaikista niistä mitä olen Kingiltä lukenut. Toki saman toistoa esiintyy lähes koko ajan, mutta kaupungin ja henkilöiden kuvailu on loistavaa. Yli tuhat sivuinen romaani piti jännityksen ja kipinän lukea yllä melkeinpä viimeisille sivuille asti. Lopussa tuntui, että tarina vain laahaa ja laahaa ja toivoin, että pääsisin jo lukemaan loppuratkaisun. Tästä kirjastahan on tehty sarjakin, se kyllä pitää ehdottomasti joskus katsoa!


Toinen kirja jonka luin vasta on nimeltään Kiltti tyttö jonka on kirjoittanut Gillian Flynn. Tämän kirjan valkkasin itselleni liittyessäni kirjakerhoon. Esittelytekstin perusteella ajattelin kirjan olevan luettava, mutta ei mikään huippu. Toisin kävi. Juoni oli mukaansa tempaava ja kirjan tapahtumia ei osannut arvata etukäteen. Kun iltaisin otin kirjan lukeakseni sitä hetken ennen nukkumaan menoa, huomasin etten millään olisi malttanut laskea kirjaa kädestäni. Kirja oli mielestäni niin hyvä, että pakotin ukonkin sen lukemaan. Hänkin piti siitä ja kävimme kirjasta paljon keskusteluita jälkeenpäin. Siitä tulikin mieleen, että olisipa mukava kun olisi joku lukupiiri jossa kaikki lukevat saman kirjan ja siitä kokoonnuttaisiin keskustelemaan myöhemmin.
Sivistyksen aukkoja pitänee myös tukkia peli puolella, aloitin juuri pelaamaan paljon kehuttua Witcheriä ja pari ensimmäistä kirjaakin odottaisi hyllyssä. Olen myös yrittänyt pitää vähäistä englannin kielen taitoa yllä kirjoittelemalla pitkästä aikaa ulkomaille postikortteja, sivistävää kait sekin on? Tällä hetkellä iltalukemisena on J.K. Rowlingin Paikka vapaana. Olen ehkä ehtinyt puoleen väliin kirjaa enkä vieläkään osaa sanoa siitä minkäänlaista mielipidettä. Kun uutta kirjaa pääsen aloittelemaan täytynee varmaan lukaista Witcheriä tai Kurt Cobainin elämänkerta lävitse.

Oletteko te lukeneet/katsoneet/pelanneet jotain mikä ansaitsee erityishehkutuksia tai olisi paikannut aukkoja sivistyksestänne? 

6 kommenttia:

 1. Tuo X-Filesin boxi houkuttelisi kyllä itseänikin, se tulee varmasti ostettua vielä joku päivä... odottelen vain sopivaa tarjousta. Pakko tunnustaa että vaikka suuri sarjan fani olinkin nuoruudessa, en ole katsonut sitä vielä kokonaan loppuun. Aikoinaan tuli katsottua sitä ehkä jonnekin 6. kaudelle asti ja nyt nettilatausten kultaisena aikakautena jäljelle jäi enää viimeisin kausi katsomatta. Lataamani viimeisin kauden tiedostot olivat toimimattomia ja sen jälkeen luovuin käytännössä kokonaan sarjojen ja leffojen nettilataamisesta, joten nyt täytyy sitten joko ostaa sarja tai katsoa Netflixistä jos se joskus sinne ilmaantuu :P

  En nyt ymmärrettävistä(?) syistä paljastele vielä enemmin olenko katsonut/pelannut jotain sivistäviä juttuja, mutta eilen ostin sivistävässä mielessä toveriltani mm. Pelastakaa Sotamies Ryan -leffan. Pakko tunnustaa että sitä en ole koskaan katsonut ja luulen sen kuuluvan suurinpiirtein yleissivistykseen ja nyt on aikomus paikata tämä musta tahra leffasivistyksessäni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kannattaaki tarjouksesta napata, vaikka eihän tuo nyt ihan älytön normihinnallakaan ollut. :D Ei tuota nykyään enää viitti sarjoja & leffoja latailla, ihan hirveetä säätämistä viritellä ne näkymään töllöstä ja hakia tekstit ja kärsiä mahdollisesti paskasta laadusta ymp. Nykyään tulee ostettua hyllyyn kaikki kiinnostavat sarjat & leffat, helppoa nakata vaan pleikkarin sisään levy ja alkaa katsomaan. Netflixeistä tai muista en oo vielä innostunut vaikka suht halpoja palveluitahan ne kaikki ovat ja aika hyvästi löytyy mistä valita.

   Khyl, odotellaanpa siis tulevia postauksiasi! Tuo leffa pitäisi kyllä pitkästä aikaa katsoa, en muista siitä mitään muutakuin sen tunteen, että pidin siitä paljon. :D

   Poista
 2. Niin tyhmää, ettei X-filesia löydy Netflixistä! Oon muistaakseni muutaman jakson joskus nuorempana katsonut, mutta mitään erikoisempia mielikuvia ei ko. sarjasta ole. Netflixin kautta olisi ollut niin helppo tutustua paremmin, mutta ehkä mun täytyy latailla. :D Tai sortua joskus ostamaan boksi!

  En tiedä ootko pelannut Dragon Age: Originsia, mutta siinäpä peli mihin kannattaa tutustua! Itse hehkutan sitä aina. Ykkönen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohoh! Äkkiseltään oisin voinut kuvitella, että se löytys sieltä ainakin suurimmaksi osaksi.. :D Mutta kyllä mää suosittelen sarjan katsomaan, tavalla tai toisella! :3

   En oo pelannut, mutta aikeet on ollut! Tai olis tarkoitus Witchereiden jälkeen siirtyä sen kimppuun. :3 Jotenkin nyt vasta on ruennut enemmän kiinnostamaan ja kolahtamaan noi roolipelit. :3

   Poista
 3. Mulle sais ehdotella jotain lukemisia aina kun osuu joku hyvä eteen! :) ja ahh, x-files, pitäis alkaa poikaystävän kans sittä kattoon kun poikkis on sen aikoinaan jo kattonut ^__^ ja pelauksen himoon auttaa sims (Y) :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mulle kans! Ja kahtokee ihmeessä! Seki on sellanen sarja ettei kyl haittaa vaikka ois aiemminkin jo nähny. :3 Mietin yhtenä päivänä et pitäskö laittaa koneelle simssi pitkästä aikaa mut.. :D Voi simssi raukat ku kuitenkin vaan kiduttasin niitä!

   Poista