sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Halloween


"Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto.

Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se on nykyisin Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla." 

"Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan."

"Suomessa vastaava juhla oli kekri. Vainajille tarjottiin juhlaruokaa ja heidän odotettiin kylpevän saunassa. ”Sieluinpäivän iltana eli kekri-iltana naapurit kutsuivat toisiaan vieraiksi, lihaa syötiin ja viinaa juotiin ja yönvalvojaisia piettiin. Painittiin ja veisata völlötettiin.”"

Näin wikipedia kertoo. 

Jostain syystä tänä vuonna Halloween houkuttelee aikaisempia vuosia enemmän. Toki siitä olen aina pitänyt, mutta nyt haluaisin juhlia sitä kunnolla. Pari vuotta sitten olimme ukkokullan ystävien luona ryypiskelemässä juuri halloweenin aikoihin ja sen kunniaksi pukeuduimme. Harmi ettei kukaan muu ottanut illanviettoa siltä kantilta ja tunsimme itsemme lähinnä hölmöiksi. 

Haluaisin järjestää kunnolliset halloween partyt luonamme. Tahtoisin leipoa teemaan sopivia leivonnaisia ja koristella asuntomme seiteillä ja kurpitsalyhdyillä. Tahtoisin, että ihmiset pukeutuisivat noidiksi ja muiksi kauhistuksiksi. Tahtoisin teemaan sopivaa ajanvietettä illalle. 

Tätä vimmaa ei helpottanut yhtään kun uhallakin menin klikkailemaan ebaysta esiin kaikkea halloween aiheista krääsää. 

Erivärisiä hämppiseittejä
ilmapalloja
muovinen kurpitsalyhtytsydeemihärdelli

Ledi kurpitsoja

naamioita

.. noitahattuja, luurankoja, pämppyyri hampeja, lepakoita, pukuja, haamuja jne jne. 

Tahtosin katsoa halloween aiheisia leffoja, polttaa kynttilöitä, lukea ja askarrella. Ehkäpä rupeankin värkkäämään jonkinlaiset kurpitsaiset kynnet itselleni lievittämään tätä halloween syyhytystä. :) 13 kommenttia:

 1. Ooo jotkut halloween pippalot ois kyllä taas kivat. ;3 Me pidettiin viimevuonna Hennin tykönä semmoset, samalla juhlittiin meidän synttäreitäki ku ens kuus molemmat taas vanhenoo.. :D Melkein joka vuosi ollaa niitä jotenki juhlittu ja viimevuonna piti kaikkien pukeutua teeman mukaanki oikee, oli siistiä. :D Semmoset pippalot ois kyl taas kivat.. ;3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja muistinko sanoa että semmoset pippalot ois kyllä taas kivat! En vissiin maininnu, no, nyt tiiät! xD Nii ja pippalot... Joo oon hiljaa ja meen nukkumaan x)

   Poista
  2. Mitä wau, ootteko kumpiki samasa kuussa syntynneet? No siis joo selväksi tuli, mutta niin. XD

   Ois niin huippua pittää pippaloiset vaan ei taija lompakon nyörit antaa periksi. :'/ Yllättävän palijo saa uppoamaan rahaa jos pittää saaha laitettua kaikki mitä haluaisin laittaa XD Jonaki vuonna varmasti pijän kyllä halloween hulinat jos en niitä tänä vuonna saa, perkele! XD

   Poista
  3. No ehdottomasti pidät joku vuosi! Me askarreltiin viimeks ite muutamat koristeet, siinä säästi jo vähä ku ei ostanu kaikkia juttuja valamiina, mut kyllähä sitä rahaa silti niihi uppoo. :/

   Poista
  4. Mun hermot ei kestä askartelua vaikka haluaisin tehrä juttuja ite.. :D Käpy käryää alta aika yksikön ku joku mennöö vittuiksi! Jos koristuksiin en saa rahhaa upotettua ni tarjoiluihi sitte ku haluan aina hulluna leipua kaikkia ja tehä boolia jajajajaja 8))))))))))))))

   Poista
 2. Jep, mäki tahtoosin viettää tänä(kin) vuonnna halloweenia, mutta voipi olla ettei tääläkään kukkaronnyörit veny niin pitkälle. :/ Tosin mulla ois viimevuodelta vaikka mitä krääsää tallessa että ehkäpä, ehkäpä.. ;3 Marika on syntyny 10.10 ja mä 24.10 (molemmille liputetaan! :D) ja me ollaan oikeestaan aina juhlittu niitä yhdessä edes joillain lailla. Tänävuonna ei taidetakkaan juhlia halloweensynttäreitä vaan Turmion Kätilöt -synttäreitä kun ne on loppukuusta täälä esiintymäs (ja siihen tottakai uppoo rahaa). :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Turmaripileet tänävuonna! ^_^

   Poista
  2. Nojoo aika kätsyä, voitte pittää aina yhessä synttärit. :3 Mää oon varmaa ainut ihminen joka on syntynyt joulukuun lopulla, wyääää. D:

   Voi paska, määki tahtosin joskus nähä kätilöt livenä!!!

   Poista
  3. Trololo määpä pääsin ne näkemään sillon aikanaan livenä kun ne sen ensimmäisen levynsä teki :D tai ainakin käsittääkseni se oli se niitten ensimmäinen.

   Poista
  4. Plääää, senki kakka. :)

   Poista
 3. Tänne kato mein kaa bailaamaa. ;D Mäkää en oo aiemmin nähny niitä, ootan innolla. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiski rahhaa! :c Katellaa jos tulee lotosta rahhoo. ;) Hetkonen, olikoha mulla lotto vetämäsä ees.. :D Täytyy käyä laittaa.. :D

   Poista